Stejarul a participat la naşterea Transilvaniei, a „ţării de dincolo de păduri". Un gorun din Braşov, a cărui vârstă a fost estimată la 900 de ani, este cel mai bătrân arbore înscris în competiţia „Arborele anului".
Pe „Bătrânul Carpaţilor", aşa cum l-au numit cei din Asociaţia Geopark Perşani, care l-au şi înscris în concurs, îl veţi găsi peste dealuri, pe un drum pe care nu orice maşină îl poate parcurge.
Ascuns după alţi stejari seculari, „Bătrânul Carpaţilor" are o vârstă de circa 900 de ani şi este martor al naşterii Transilvaniei. Odată ajunşi lângă stejarul bătrân, timpul stă în loc. Stejarul se găseşte mai sus de satul Mercheaşa, aparţinător de comuna Homorod, din judeţul Braşov, pe o păşune cu stejari seculari, la aproximativ 1,7 kilometri est - nord est de localitate.
Minune maiestuoasă a naturii
Minunea maiestuoasă, pe care o veţi vedea vă va răvăşi, la propriu. Specia stejatului este Quercus robur şi are o circumferinţă, măsurată la înălţimea de 1,3 metri de la pământ, de 9,3 metri; are o înălțime de 21,3 metri şi are o coroană aproape întreagă, frumos rotunjită. În plus, până la înălţimea de trei metri de la pământ, are cinci cioturi, urme ale unor ramuri rupte de-a lungul vieţii sale.
Click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie cu „Bătrânul Carpaţilor“!
Copacul este sănătos şi nu a fost afectat de insecte dăunătoare, iar în partea de jos are patru zone cu scoarţă arsă superficial, probabil urme ale focurilor făcute de ciobanii care au grijă de vitele satului. Procedura de declarare a „Bătrânului Carpaţilor" ca monument al naturii a fost declanşată de Asociaţia Geopark Perşani.
În cea de-a doua ediţie a concursului, care are ca scop atragerea atenţiei asupra patrimoniului natural local şi necesitatea protejării mediului, au fost înscrişi 27 de arbori, din 16 judeţe ale ţării, Braşovul fii