România nu mai trebuie să taie din cheltuieli. România îşi permite acum un lux pe care alte state, mult mai bogate, din UE nu şi-l permit: să nu mai taie din banii cheltuiţi de stat.
Aceasta este concluzia trasă de premierul Emil Boc din faptul că deficitul bugetar este în limita impusă de FMI şi că economia locală înregistrează un ritm de creştere în apropierea valorii de 0% din PIB.
România nu mai trebuie să taie din cheltuieli, însă românii da. Şeful Guvernului greşeşte când rezumă România doar la echipa de miniştri pe care o conduce, respectiv doar la bugetul statului.
Această Românie a premierului Emil Boc nu mai este nevoită, într-adevăr, să îşi restrângă cheltuielile. Românii însă, da.
Scumpirea biletelor la CFR Călători şi la Metrorex şi scăderea subvenţiilor la energie termică, printre altele, reprezintă exact tăierile de care premierul spune că nu mai sunt necesare. Cu toate acestea, Guvernul lui le-a aprobat. Se taie din puterea de cumpărare a populaţiei iar efectul este, evident, sărăcirea acesteia pentru a "echilibra" bugetul.
Bugetul însă, în mod evident, nu s-a echilibrat singur sau în urma unor reforme dure, la sânge, respectiv prin reducerea corupţiei şi implicit a evaziunii fiscale, prin eficientizarea administraţiei sau printr-o strategie de investiţii care să aducă plusvaloare economiei pe termen mediu şi lung. Bugetul s-a echilibrat pentru că s-au mărit taxele şi pentru că, o lungă perioadă de timp, s-au tăiat investiţiile. Instituţiile statului au mutat, pur şi simplu, povara scăderii economice de pe umerii ei pe cei ai contribuabililor.
Guvernul a tăiat salarii, în loc să concedieze personalul bugetar incompetent, angajat majoritar pe criterii politice, a majorat TVA-ul, a dus un război, doar de câteva luni, cu contrabanda de ţigări şi a permis companiilor ca CFR Călători şi Metrorex să îşi majoreze tarifele d