De la începutul anului, preţul alimentelor ajunge în fiecare lună la noi recorduri. Politicienii promit măsuri, însă mâncarea continuă să se scumpească. La nivel mondial, preţul alimentelor a crescut cu 33% în ultimul an. Specialiştii avertizează că trebuie luate măsuri clare, altfel riscăm o criză în toată regula.
De la începutul acestui an, preţul alimentelor a atins aproape în fiecare lună noi recorduri. Nivelul înregistrat a ajuns din nou la cel din timpul crizei alimentare din 2007-2008, iar specialiştii avertizează că întreaga lume este pândită de un nou astfel de episod. De această dată însă, nu producţia slabă va fi cea responsabilă, ci preţurile tot mai ridicate. Sesizând pericolul, Banca Mondială şi ONU au emis mai multe avertismente, cerând acţiuni urgente din partea liderilor mondiali.
Franţa, care deţine în prezent preşedinţia grupului G20 (care reuneşte cele mai puternice 20 de ţări din lume) a promis că va face din acest subiect o prioritate a mandatului său. Cu toate acestea, nu a avut loc nicio schimbare majoră. Potrivit datelor Băncii Mondiale, alimentele s-au scumpit cu 33% în ultimul an (iulie 2011 faţă de iulie 2010). Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la porumb (84%), zahăr (62%), grâu (55%) şi boabe de soia (47%).
Cum s-a ajuns în această situaţie?
Creşterea preţurilor carburanţilor este cel mai important factor care a determinat scumpirile. Costurile cu transportul au crescut, la fel şi cele ale fertilizatorilor. Condiţiile meteo nefavorabile au cauzat recolte sub aşteptări în unele regiuni, în timp ce consumul a crescut semnificativ la nivel mondial. De asemenea, folosirea plantelor pentru producţia de biocombustibili joacă şi ea un rol important, se arată într-un raport emis marţi de Banca Mondială. Aici, economiştii organizaţiei au vizat în special Statele Unite ale Americii, care folosesc porumbul pe