Dovleacul, cu forma sa specifică şi culoarea sa intensă, este un simbol autumnal. În Statele Unite, dovleacul este asociat cu Halloween-ul şi cu plăcinta specifică toamnei. Aşadar o plăcintă cu o textură delicată, din dovleac aromat cu scorţişoară şi nucşoară.
Porţii: 8
Timp de preparare: 100 de minute (plus 2 ore la rece)
Ingrediente:
1 porţie aluat de tartă
1 kilogram dovleac plăcintar, curăţat şi tăiat cubuleţe
400 mililitri smântână dulce
1 linguriţă amidon
200 grame zahăr brun
1/2 linguriţă sare
3 ouă
1 gălbenuş de ou
1 linguriţă scortisoara măcinată
1/4 linguriţă nucsoara măcinată
1/4 linguriţă ienibahar măcinat
coaja de la o lămâie
1 kilogram boabe fasole (pentru coacerea aluatului)
Preparare:
Preparaţi aluatul de tartă conform reţetei.
Scoateţi aluatul de la rece şi întindeţi-l într-o foaie subţire şi rotundă. Introduceţi aluatul din nou la rece.
Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
Tăiaţi dovleacul - curăţat de coajă - cuburi.
Puneţi dovleacul într-o tavă, acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi introduceţi-o la cuptor pentru 20 de minute.
Până se coace dovleacul, scoateţi foaia de tartă şi întindeţi-o într-o formă rotundă (de tartă, cu margini zimţate sau de tort cu margine detaşabilă).
Întindeţi aluatul uniform în tavă (inclusiv pe margini) cu ajutorul degetelor.
Cu ajutorul unei furculiţe înţepaţi aluatul din loc în loc (inclusiv pe margini), acoperiţi-l cu hârtie de pergament şi turnaţi boabele de fasole peste. Boabele de fasole au rolul de a ţine aluatul presat uniform în timpul coacerii.
După ce dovleacul s-a copt (20 de minute), scoateţi-l de la cuptor şi puneţi în locul lui, la copt, aluatul de tartă.
Coaceţi aluatul pentru 20 de minute.
Până se coace aluatul de tartă, pasaţi dovleacul