Staţiunea balneoclimaterică Săcelu este princiapal destinaţie de vară a gorjenilor. Apele cu diferite proprietăţi, dar şi nămolul, sunt binefăcătoare pentru cei care au probleme reumatismale sau inflamatorii.
În singura staţiune din judeţul Gorj se poate ajunge cu maşina pe DN 67 Târgu Jiu – Râmicu Vâlcea, şi apoi pe DJ 661. Săcelu se află la o distanţă de 32 kilometri de municipiul Târgu-Jiu.
Baza balneoclimaterică de la Săcelu este cunoscută încă din timpul romanilor, dovadă fiind inscripţia zeilor medicinii Aesculap şi Hygia de Marcus Tiberius Marcianus de la Muzeul Judeţean. Situată la o altitudine de 340 m, localitatea Săcelu este atestată pentru prima data într-un document din vremea lui Ţepeş Vodă în anul 1480. Încă din 1866, Ministerul de Interne, de care depindeau pe atunci şi problemele sanitare, declara Săcelu staţiune balneară. Orăşelul are patru bazine. Bazinul mic numit şi „Izvorul Lumină”, bazinul doi este sursa de nămol terapeutic iar celelalte două bazine sunt folosite ca ştranduri. În Săcelu mai există un bazin mic pentru cei care au probleme oculare.
Culoare apei se modifică
În staţiunea Săcelu se poate face tratament balnear pentru afecţiuni reumatismale, inflamatorii, degenerative, afecţiuni reumatismale periferice, împachetări cu nămol. Apele de la Săcelu oferă băi calde la cadă, băi galvanice cu apă naturală, Kinetoterapie în piscină, electroterapie cu aparate moderne şi sală de recuperare fizică. Săcelu nu este căutată doar de către gorjeni, ci aici vin persoane din toată ţara şi chiar din străinătate. O româncă stabilită în Italia vine în fiecare an la Săcelu pentru că apele şi nămolul de aici o fac să se sită mai bine. Mihaela Platon duce mereu cu ea în Roma câte o sticluţă din nămolul de la Săcelu.
Administratorul bazei de tratament, Nicolae Rotaru, spune că apa din bazinul principal capătă o anumită culoare în