Înfiinţată în anul 2001, cu scopul de a administra terenurile agricole rămase în proprietatea statului, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) s-a dovedit a fi o sursă importantă de bani pentru toate partidele care s-au aflat la putere în ultimii zece ani. Dar, aşa cum arătam într-un articol precedent, sub titlul „ADS – anticamera puşcăriei”, pentru mânăriile făcute, trei dintre cei cinci foşti preşedinţi ai instituţiei, şi anume, Vasile Cristinel Candet, Corneliu Popa şi Daniel Drăgan, au făcut obiectul unor dosare consistente de cercetare penală, ultimul dintre ei fiind chiar condamnat la şase ani de închisoare, pentru retrocedarea ilegală a unei mari suprafeţe de teren, cu un prejudiciu de ordinul zecilor de milioane de euro.
Încheiate la limita legii, multe dintre contractele de concesiune a acestor terenuri au fost atacate în instanţă de cei care s-au considerat nedreptăţiţi de ADS. Ca urmare, pe rolul instanţelor de judecată din întreaga ţară se află şi azi în derulare numeroase astfel de procese.
În litigiul prezentat de noi sunt implicate, alături de ADS, firmele A&S International 2000 SRL Bucureşti şi Vitifam SRL Feteşti, judeţul Ialomiţa. Cele două firme se luptă pentru dreptul de concesionare a circa 8.000 de hectare de teren arabil situat în Balta Ialomiţei, teren care a aparţinut societăţii comerciale Agrozootehnica Stelnica – o fostă IAS – falimentată la începutul anilor 2000. În anul 2003, firma Vitifam a cumpărat de la lichidatorul desemnat de judecătorul sindic activele societăţii, în speranţa că ADS îi va concesiona, ulterior, conform Legii 249/2003, prin atribuire directă, cele circa 8.000 de hectare de teren aferente acestor active. Numai că ADS, condusă la acea vereme de Corneliu Popa, a refuzat acest lucru şi, în mai 2004, a concesionat terenul în cauză, prin licitaţie publică, pentru o perioadă de 49 de ani, firmei A&S Internationa