Are în spate 43 de ani petrecuţi la catedră, dintre care peste 20 la conducerea şcolii din localitate.
În cei peste 40 de ani de învăţământ, Dumitru Borloveanu a adunat numeroase amintiri şi pilde. Ar fi în stare să vorbească ore în şir despre tinereţea şi pasiunile lui, dar mai ales despre vremurile în care făcea numeroase expediţii pionereşti, numite sugestiv „Cutezătorii“. „Hobby-ul meu a fost muntele. În 1986, am organizat o expediţie de la Tuşnad Băi până la Hăşmaşul Mare, pentru 14 copii, cu care am ecologizat ecologizarea zona. Am scris apoi un jurnal, care a fost premiat“, îşi aminteşte Dumitru Borloveanu.
A scris monografia locului
Pasiunile lui Dumitru Borloveanu au fost dintotdeauna lectura, folclorul, muntele, drumeţia, expediţiile, vânătoarea şi geografia. A refuzat să aleagă o carieră sugerată de părinţi şi a făcut Filologia, ajungând profesor de română şi franceză. „Taică-meu a vrut să mă dea la o facultate care nu mi-a plăcut mie, Ştiinţe Economice, sau în cadrul armatei. Însă mie mi-a plăcut filologia. Au vrut să mă dea şi la şcoala de popi. Am dat admitere la seminar, dar am plecat şi de-acolo“, îşi aminteşte bărbatul. Între timp, a devenit expert al Ponoarelor, cunoscând atât legendele locului, cât şi argumentele ştiinţifice legate de acestea. A scris chiar şi o monografie a satului, împreună cu un coleg, în care a cuprins neamurile din zonă. „Am cules folclor timp de peste 30 de ani. Am valorificat asta, împreună cu un coleg, şi am publicat un studiu monografic al Ponoarelor, fiind apreciat de Biblioteca Naţională. Am plecat de la Alexandru Vodă, când erau două neamuri, Albu şi Stan, şi am ajuns până la actualii locuitori şi ultimii născuţi ai satului“, conchide Dumitru Borloveanu.
O veche monografie a comunei confirmă faptul că, pe când era vătaf al plaiului Cloșani, Tudor Vladimirescu a avut strânse legătu