Revenirea pietei romanesti de fuziuni si achizitii (M&A) se lasa asteptata, iar estimarile usor optimiste de la inceputul anului nu sunt confirmate de cifrele semestriale publicate de Ernst&Young. Numarul tranzactiilor de M&A a scazut cu 38% in primele sase luni, investitorii si firmele romanesti fiind singurii din regiune care nu au realizat niciun deal peste hotare.
Si din punctul de vedere al valorii tranzactiilor realizate, piata romaneasca de M&A a terminat primul semestru in scadere, pierderea fiind de 57%, de la 732 milioane de dolari in primele sase luni din 2010, la 318 milioane dolari in S1, 2011.
Cele mai multe deal-uri s-au facut in sectorul imobiliar, acolo unde fondul de investitii Bluehouse Capital a realizat principalele tranzactii. Bluehouse Capital a cumparat magazinul Praktiker din Craiova si cladirea de birouri Astoria din Bucuresti pentru aproximativ 20 milioane de euro, la inceputul anului.
Achizitionarea Auto Italia de catre Mediterranean Car Agency a reprezentat insa cea mai mare tranzactie de M&A realizata anul acesta in Romania, schimbul fiind evaluat la 29 milioane de dolari.
„Principalele sectoare vizate au fost cele de real estate (10 tranzactii), industria de prelucrare, energie si minerit (8 tranzactii fiecare) , precum si sectorul de media si telecomunicatii (7 tranzactii). Din perspectiva valorii deal-urilor, sectorul de retail s-a aflat pe prima pozitie, urmat de energie si minerit”, se mentioneaza in raportul Ernst&Young.
In cadrul analizei realizata de compania de consultanta financiara nu au fost incluse IPO-urile facute pe Bursa si nici achizitiile de pachete minoritare mai mici de 15% din capitalul companiilor vizate.
Piata romaneasca de M&A a fost dominata in prima jumatate a anului de catre investitorii locali (62%), fata de anul trecut cand strainii au fost majoritari cu un procent