Recolta de aproximativ 20.000 de tone de pepene verde a fost celebrată la cea de-a treia ediţie a festivalului care-i poartă numele. Celebritatea pepenilor de Dăbuleni este ameninţată de producătorii din comuna Gottlob, unde aproape toate familiile cultivă şi comercializează lubeniţe.
Cartofii de Belinţ, varza de Mănăştiur, piersici de Periam, podgoriile de la Recaş sau lubeniţa de Gottlob au devenit branduri agricole în judeţul Timiş, de care bănăţenii se pot mândri. Aproape fiecare familie din Gottlob, o comună construită de şvabi şi aflată la 55 de kilometri de Timişoara, are măcar o parcelă de pământ unde cultivă lubeniţă. Aici, aproape totul se învârte în jurul acestui fruct. Chiar şi emblema clubului de fotbal din localitate, Spartak Gottlob, care evoluează în Liga a IV-a, conţine un element grafic cu o lubeniţă.
Din vânzarea lubeniţelor, oamenii şi-au refăcut casele, şi-au cumpărat utilaje noi, tractoare şi camionete. Primăria şi Consiliul Local atrag venituri importante şi tot datorită acestui fruct se obţin numeroase proiecte europene. „Anul acesta am avut o recoltă de aproape 50 de tone de lubeniţă la hectar. Astfel, pe cele 400 de hectare s-au scos cam 20.000 de tone. Este un an bun, dar nu cel mai bun de până acum. Aici, totul ţine de vreme. Lubeniţa are nevoie de cât mai multă căldură", a spus primarul Gheorghe Nastor.
Cu toate că lubeniţa de Gottlob este cunoscută şi apreciată, ea nu este încă înregistrată la OSIM. „Acum lucrăm la asta. Avem nevoie de multă documentaţie, localnicii trebuie să se organizeze în grupuri de producători. Deocamdată, în acest an am venit cu aceste abţibilduri care sunt lipite pe lubeniţe, pentru a certifica provenienţa mărfii", a afirmat Cristian Cerba, cultivator din Gottlob.
GALERIE FOTO 1
Campion la cultivat
Cel mai cunoscut cultivator de lubeniţă din Gottlob este Luci