In concursul Restart Romania, care ofera finantare de cel putin 5000 USD ideilor online cu potential de schimbare sociala, a fost inscrisa ideea “Force Control” prin care se propune supravegherea actelor de coruptie din sistemul medical prin implicarea directa a pacientilor si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Credeti ca o astfel de idee poate avea sanse sa reduca furturile din sistemul medical? Credeti ca CNAS ar fi dispusa sa participe? Care sunt slabiciunile proiectului si cum pot fi ele depasite? Si, daca acest proiect va deveni functional, credeti ca pacientii vor avea curajul sa-l foloseasca pentru a-i reclama pe coruptii sistemului medical?
Force Control este o colectie de aplicatii pentru terminale mobile si un sistem de avertizare prin sms. Practic, fiecare pacient martor la un act de coruptie in sistemul medical poate sesiza direct autoritatile cu competente in combaterea fenomenului.
Coruptia din sistemul sanitar romanesc este un subiect iubit de politicieni. Deseori vedem un ministru al sanatatii sau un presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care iese la rampa anuntand ca va eradica acest fenomen. Dar rezultatele concrete se lasa asteptate, iar una dintre scuzele cele mai frecvente este imposibilitatea de a detecta toate cazurile.
Aplicatiile ar urma sa ruleze pe sistemele de operare: iOS, Android, Windows Phone 7 si BlackBerry. In parteneriat cu un operator de telefonie mobila ar urma sa fie alocat un numar scurt pentru versiunea prin sms. Toate sesizarile venite din partea cetatenilor vor ajunge direct la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu precadere la presedintele institutiei si la Corpul de Control al acestuia.
In afara dimensiunii participative a comunitatilor in ameliorarea serviciilor medicale furnizate, sistemul ar putea stimula activitatile de contr