De maine pana la sfarsitul saptamanii viitoare, in Portul Cultural Cetate (langa localitatea Cetate, in zona Calafat), are loc cea de-a doua editie a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara (FDFAC). Sa te tii nenica, e plan de bucatarie si cinematografie. Si asta pentru ca de fapt „criteriile dupa care au fost alese filmele au fost, pe langa apartenenta la o cinematografie dintr-o tara dunareana, subiectul filmelor legat de Dunare sau arta culinara si premiile obtinute de acestea; vom prezenta filme de arhiva foarte vechi, avand ca subiect Dunarea, pelicule exceptionale ca valoare documentara”, dupa cum zice Marian Tutui, selectionerul acestui festival. Accesul la filme este gratuit.
Ce ma astept de la evenimentul din ograda lui Mircea Dinescu? Pai, la vreo suta de filme de toate felurile din 10 tari dunarene (in unele dintre ele fluviul e chiar personaj principal), atmosfera faina, oameni misto si nu in ultimul rand la demonstratii culinare inspirationale…
In primul rand, e de remarcat faptul ca organizatorii prezinta o productie din 1919, restaurata, semnata de Alexandre Korda, „Omul de aur – Az aranzember”, un film mut dupa romanul omonim de Jokai Mor, filmat si pe Insula Ada Kaleh, iar filmul german ce va deschide festivalul joi, 18 august, „Dunarea de la Padurea Neagra la Marea Neagra”, este un documentar mut realizat de Hans Curlis in 1929, pentru care a contribuit financiar la vremea aceea si Directia Presei a Guvernului Romaniei.
Pentru cei care n-au avut ocazia sa vada pana pana acum drama ucraniana „Bucuria mea” (2010, regia Serghei Loznita), in care apare actorul Vlad Ivanov, FDFAC e o buna ocazie de vizionare. Nu e o capodopera, departe de asa ceva de fapt, dar merita incercarea. La mine a functionat replica : “sa-l auzi pe Vlad Ivanov vorbind pe limba lu’ strabunica-tu”.
Ma duc chitita sa-mi clatesc ochii cu „Fa