Pentru ca Liga I să trimită două echipe în preliminariile Ligii Campionilor şi în 2013-2014, trebuie să revenim în primele 15 poziţii în ierarhia coeficienţilor UEFA. România a ieşit din zona ţărilor care permit înscrierea atât a campioanei cât şi a vicecampioanei la startul Ligii Campionilor.
În fiecare an, rezultatele din cupele europene se oglindesc într-o ierarhie a coeficienţilor care, la rândul ei, stabileşte viitoarea distribuţie a locurilor în competiţiile continentale intercluburi. Pentru 2012-2013 nimic nu se mai poate schimba: nu vom mai avea echipă direct în grupele Ligii, dar vom rămâne cu două reprezentante în tururile preliminare, la care se vor adăuga alte trei formaţii în Liga Europa.
Lucrurile se complică însă din stagiunea următoare, 2013-2014. Astfel, ca urmare a rezultatelor modeste din ultimii cinci ani, România a alunecat pe locul 22 în Europa (inclusiv sub Cipru!), de unde nu vom putea trimite decât campioana în preliminariile Ligii. Pentru a schimba ceva, echipele noastre au nevoie de un parcurs cât mai lung şi mai eficient în ediţia în curs a cupelor europene. Doar cu o prestaţie decentă a Oţelului în Liga Campionilor şi cu cât mai multe puncte în grupele Ligii Europa, al cărei play-off ia startul astăzi, putem spera într-o revenire în Top 15 european. Ar fi necesară o urcare spectaculoasă, de şapte locuri, condiţionată însă şi de rezultatele contracandidatelor. Cum Austria şi Cehia sunt printre ele, creşte miza întâlnirilor directe dintre Vaslui şi Sparta Praga, respectiv Gaz Metan şi Austria Viena.
Printre „excepţiile" Europei
Înainte de play-off-urile Ligii Campionilor şi Ligii Europa, doar nouă ţări se pot lăuda cu faptul că toate echipele înscrise la start se află în continuare în competiţie. Printre „excepţii" se află şi România, cu „şase din şase", în timp ce Germania şi Italia au deja câte o eliminată