Pietele financiare au tratat intalnirea Merkel-Sarkozy ca pe un esec. Miercuri dimineata moneda unica europeana pierdea lent teren in fata dolarului (si se tranzactiona la un curs de 1.4352 dolari în Tokyo), petrolul recupera o zecime din pierderea de marti seara, economistii spunand ca summitul nu a adus nimic nou sau util. "Ne-am fi asteptat la o mulţime de detalii legate de regula de aur a echilibrului bugetar. Care vor fi sanctiunile in caz ca ea nu va fi respectata? Vor exista exceptii de la regula?", spun unii dintre ei. "Dezamagitor. Investitorii s-au ales de pe urma acestei intalniri doar cu o mulţime de bune intenţii şi de declaratii, dar fara nicio masura care sa rezolve criza datoriilor şi cea bancară", spun altii.
"Reuniunea s-a încheiat cu nicio soluţie clară, iar traderii au inceput sa vanda euro", explica Nobuyoshi Kuroiwa, dealer la banca Hachijuni. O alta ingrijorare e legata de franarea cresterii economice in Europa. "Economia germana este „liderul” creşterii în Europa. Daca Germania incetineste, acesta se va vedea in tot restul continentului”, spune Andy Lipow de la Lipow Oil Associates.
Vezi aici care au fost concluziile reuniunii franco-germane
Intâlnirea dintre preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel a avut loc cu aproximativ două ore înainte de închiderea burselor americane. Intrucat aceasta a fost vazuta ca o dezamăgire pentru investitori, indicii bursieri au coborat, la fel ca si pretul petrolului si valoarea monedei unice.
"Propunerile par a fi lipsite de substanta si nu au puterea de a calma pietele, mai spun economistii. "Este mai degraba o decizie favorabilă. Dar diavolul este în detalii", a declarat Philippe Waechter AFP, director al cercetării economice la Natixis AM.
Cotidianul elvetian Tribune de Geneve trateaza intalnirea Merkel-Sarkozy ca pe o reuniune