Compusul care se regăseşte şi în materiale plastice şi este suspectat că poate cauza cancere sau anomalii tiroidiene, bisfenol A, a fost descoperit pe nenumărate tipuri de bancnote.
Chitanţele emise de casele de marcat, pe care casierii ni le înmânează de obicei împreună cu restul, sau pe care le punem în portofel, în geantă sau în buzunar, alături de bancnote, au dus la contaminarea la nivel internaţional a banilor de hârtie şi polimer cu Bisfenol A.
Concentraţia substanţei găsită pe bancnotele de euro, dolar, rubla sau yuan este mai mare decât cea din praful domestic, reiese dintr-un studiu recent publicat în revista Societăţii Americane de Chimie.
Cea mai mare cantitate de bisfenol A a fost identificată pe bancnotele din Brazilia, Republica Cehă şi Australia (realizate din polimer), iar cea mai mică pe cele din Filipine, Thailanda şi Vietnam. Medicii explică posibilul efect al acestei substanţe asupra oamenilor şi modalităţile de protecţie.
Cum se produce contaminarea banilor
Oamenii de ştiinţă au analizat 156 de bancnote din 21 de ţări – toate prezentau urme de bifenol A. Cu toate acestea, specialiştii spun că dozajul din această substanţă care se estimează că este absorbit zilnic de pe bancnote este de zece ori mai mic decât cel ingerat din praful domestic.
Cea mai probabilă sursă a bisfenolului a fost identificată de cercetătorii americani ca fiind hârtia termică folosită pentru fabricarea rolelor pentru casele de marcat. Bonurile de casă se imprimă pe o hârtie specială, printr-un procedeu de termoimprimare, iar bisfenolul A este folosit la producerea acestui tip de hârtie. Din chitanţe, bisfenolul se transferă pe bancnote atunci când sunt puse unele lângă altele sau când banii sunt atinşi imediat după ce a fost atinsă chitanţa.
Bisfenolul A este o substanţă toxică folosită la fabri