După gratii, una dintre specializările preferate este cea de agricultor. Puşcăriaşii trudesc pe câmp pentru a învăţa o meserie şi a-şi reduce pedepsele. Din roadele muncii lor este asigurată o parte din hrana pentru penitenciar.
Sub soarele arzător de august, 11 bărbați cu frunţile pline de sudoare sapă printre răzoare, într-o liniște mormântală. Li se aud doar pașii şi sunetul sec al lamei care muşcă din pământul sfărâmicios. Pare să fie imaginea unor oameni gospodari, care ştiu că vor avea ce culege doar cei care au grijă de ce au semănat. Realitatea e alta, după cum o trădează prezenţa celor câţiva paznici: agricultorii sunt, de fapt, deținuți de la Penitenciarul Severin, care participă la cursul de lucrător în cultura plantelor. Timp de trei luni, ei fac practică la ferma agrotehnică din comuna Șimian.
Vasile, de 33 de ani, din Craiova, a ajuns după gratii pentru furt. Specializarea în cultura plantelor îi va folosi din plin: era șomer și n-avea nicio pregătire. „Am furat din buzunar, aşa am ajuns în penitenciar. Acest curs este un punct de sprijin, ca să nu mai comit infracțiuni. Am învățat să cultivăm legume. Acum trebuie să înlăturăm iarba de pe lângă răzoarele cu varză, ca să respire planta, să crească frumos", explică bărbatul.
Plivitul buruienilor sau copilitul roșiilor le reduce cu o lună pedeapsa deținuților. „Am fost tehnician în construcții de mașini. Meseria mea n-are nici o legătură cu agricultura, dar vreau să mă ocup de cultivarea legumelor după eliberare. Am și o grădină, la Poiana Mare. Sper să ies cât mai repede. După absolvirea cursului, ni se mai scad 30 de zile din pedeapsă", spune un alt puşcăriaş.
Ucenici receptivi
Responsabil cu supravegherea deținuților de la ferma agrotehnică este Gică Bărbuceanu. Aici, recunoaşte el, munca nu-i deloc uşoară, mai ales că se încheie doar atunci când pâmântul este acoperit cu z