Băncile din peninsulă deţin o cotă importantă din datoria Italiei, motiv pentru care mai mulţi analişti cred că ele ar putea avea o situaţie mult mai proastă decât o arată testele de stres.
Măsurile extreme pe care Uniunea Europeană a fost nevoită să le ia pentru a salva Grecia de la un faliment iminent au readus în discuţie şi problemele altor ţări europene, mai mari şi mai solide decât Grecia, însă cu datorii publice substanţiale. Este şi cazul Italiei, mai ales că, spre deosebire de statul elen, guvernul italian s-a împrumutat în principal de pe piaţa internă, iar creditorii săi, adică băncile, fondurile de pensii şi companiile de asigurări, ar putea avea probleme serioase din această cauză.
Este şi motivul pentru care mai mulţi analişti chestionaţi de Bloomberg apreciază că recentul test de stres aplicat de Autoritatea Bancară Europeană nu este suficient de relevant. În opinia acestora, în condiţiile destul de probabile în care situaţia din Europa s-ar înrăutăţi, Unicredit, cea mai mare bancă italiană, ar fi una dintre victime. Potrivit Bloomberg, alături de Société Générale, BNP Paribas şi chiar gigantul Deutsche Bank, Unicredit ar putea intra pe lista băncilor care vor fi nevoite să aducă un aport suplimentar de capital pentru a îndeplini condiţiile de prudenţialitate.
Deocamdată, această listă este populată de două bănci greceşti (ATE Bank şi EFG Eurobank, ambele prezente şi în România, a doua sub brandul Bancpost), cinci bănci spaniole şi una austriacă (Volksbank). Potrivit cifrelor publicate de banca centrală, datoria statului italian a ajuns la 1.890 de miliarde de euro la finele lunii aprilie, iar băncile interne, fondurile de pensii şi companiile de asigurări sunt principalii creditori.
Împreună, ele deţin peste 73% din datoria statului. Reprezentanţii Unicredit sunt însă liniştiţi din acest punct de vedere. „Unicredit are o