Dezamăgitoare, întâlnirea Sarkozy-Merkel? Este ceea ce cred pieţele şi bursele în această zi de miercuri, 17 august. Deşi la sfârşitul întâlnirii, cei doi lideri au vorbit despre înfiinţarea unui Guvern al zonei euro, despre o taxă pe produsele financiare şi despre o convergenţă fiscală, anunţurile nu fac ca bursele să crească.
O acţiune politico-economică importantă şi pe termen lung nu trebuie să se teamă însă de reacţia unor burse care azi scad, dar mâine s-ar putea să fie pe plus. Mai ales că sunt destule reacţii pozitive. Presa germană, de exemplu, spune că întâlnirea a fost un exemplu că "axa franco-germană funcţionează". "E doar un început", consideră Tagesspiegel, "anunţurile făcute de Merkel şi de Sarkozy ar putea pune primele jaloane ale unei politici economice şi financiare commune".
În Belgia, la Libre Belgique consideră rezultatul întâlnirii Sarkozy-Merkel drept insuficient, la fel ca şi Le Soir, care se întreabă la ce va servi această "chestie", adică Guvernul european. La fel se întreabă şi Marianne, în Franţa: "Faimosul Guvern economic se va reuni doar de două ori pe an. Când îţi dai întâlnire o dată la şase luni, nu poţi spera să opreşti atacuri speculative care au loc cotidian".
Tot în Franţa, Le Monde vorbeşte despre taxa pe produsele financiare ca despre un proiect ce nu are deocamdată contur, un alt motiv pentru care pieţele sunt astăzi în scădere. Piaţa financiară londoneză, cea mai importantă din Europa e neliniştită de ideea unei taxe pe produse financiare la nivel european. "Trebuie să fim siguri că dacă responsabilii politici se gândesc la o taxă pe tranzacţii, trebuie ca aceasta să se aplice la nivel mondial. Altfel, pieţele financiare vor fi perturbate, ceea ce va lovi în creşterea economică", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Asociaţiei băncilor britanice.
În Grecia, ţara din zona euro cea mai a