Metodele de angajare sunt împărţite aproape egal între mijloacele deja tradiţionale şi moderne
Companiile medii şi mari apelează frecvent la agenţiile de recrutare
Specialiştii din recrutare spun că metodele de angajare sunt împărţite aproape egal între mijloacele deja tradiţionale (anunţuri pe site-uri proprii sau portaluri de recrutare) şi metode mai ingenioase (reţele interconectate, recomandări, forumuri specializate, abordare directă). Alegerea metodelor de recrutare se face şi în funcţie de poziţiile căutate. "Preferinţele sunt individuale şi în plus specifice pentru fiecare tip de post. Candidaţii aleg diverse metode şi pot fi identificaţi prin diverse mijloace, în funcţie de nivel în carieră, în funcţie de specializare şi senioritate (nu vom găsi un specialist sau manager de nişă din IT în acelaşi loc cu unul din marketing, de exemplu)", au declarat, pentru Curierul Naţional, reprezentantele Consulteam, Oana Datki şi Cătălina Rascu.
Şi în opinia lui Ionuţ Balntoni, Managing Partner Qualia, metodele de recrutare diferă în funcţie de nivelul şi specificul poziţiilor deschise. "Pentru poziţiile de top management metoda cea mai folosită este head hunting-ul. Pentru poziţiile de middle management şi poziţiile foarte specializate se recurge de asemenea destul de des la companiile de head hunting. Pentru restul poziţiilor metodele cele mai des întâlnite sunt: recomandările interne, site-urile de recrutare, târgurile de job-uri, companiile de recrutare, leasing-ul de personal", a mai afirmat Ionuţ Balntoni.
Metodele de angajare diferă şi în funcţie de mărimea companiei, dificultatea şi domeniul poziţiilor pentru care se fac angajări. "În general firmele mai mici, care au un buget redus alocat recrutării, obişnuiesc să facă angajări prin intermediul departamentului intern de resurse umane, prin postarea joburilor vacante pe diverse porta