Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol OLT), a propus încheierea unei convenţii între AVAS şi combinat pentru stabilirea unei dobânzi asupra creanţei Autorităţii faţă de societate, propunerea completând convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor "Oltchim" de la finele acestei luni.
În prezent, Comisia Europeană investighează dacă nu cumva conversia creanţelor AVAS faţă de Oltchim, susţinută de oficialii români, ar putea fi ajutor de stat.
Potrivit convocatorului, dobânda ar urma să fie determinată "la nivelul celei mai mari valori între dobânda comunicată de Comisia Europeană pentru recuperarea ajutoarelor de stat în România în perioada 1 ianuarie 2007 şi până la data conversiei şi dobânda percepută de băncile comerciale pentru creditele acordate efectiv societăţii începând cu 1 ianuarie 2007".
Valoarea rezultată a dobânzii ar urma să fie inclusă în "creanţa AVAS ce va fi convertită în acţiuni", a mai propus Ministerul Economiei.
Totuşi, nicio informaţie nu a apărut ieri, până la închiderea ediţiei, cum că oficialii de la Bruxelles ar fi terminat ancheta pe "Oltchim" şi şi-ar fi dat girul pentru conversia creanţelor în acţiuni.
Statul a mai propus şi ca administratorii "Oltchim" să fie mandataţi pentru negocierea şi încheierea convenţiei între AVAS şi combinat privind stabilirea dobânzii asupra creanţei Autorităţii. Convenţia ar urma să conţină şi angajamentul de includere a valorii dobînzii în totalul creanţei AVAS ce "va fi convertită în acţiuni ale societăţii, ca măsură de pregătire a companiei pentru privatizare", potrivit propunerii statului.
ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Comisia Europeană a deschis cu circa doi ani în urmă o investigaţie privind o posibilă conversie în acţiuni a datoriilor de 140 milioane euro ale "Oltchim", către AVAS. Oficialii europeni ne-au declarat la începutu