Bursa de la Bucureşti a scăzut marţi cu 0,37%, într-o piaţă în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare nu au reacţionat la datele privind evoluţia PIB-ului în România, însă au fost influenţaţi de reintrarea burselor externe în teritoriu negativ. În prima jumătate de oră bursa de la Bucureşti a fost pe creştere cu peste 1%. După ora 10:30 preţurile celor mai multe acţiuni de la BVB au coborât uşor sub ultimele cotaţii de vineri, odată cu întoarcerea burselor europene pe scădere, influenţate de publicarea datelor privind economia Germaniei.
Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities Adrian Tod spune că lichiditatea redusă poate fi explicată în parte de minivacanţa în care se află unii investitori.
"În plus, creşterea anemică a PIB-ului din al doilea trimestru nu a fost genul de ştire care să impulsioneze piaţa. Chiar dacă rezultatele financiare semestriale anunţate de unele companii au fost foarte bune, ele nu au reuşit să capteze atenţia investitorilor decât pentru o perioadă scurtă de timp, întrucât toată lumea este mai atentă la evoluţia pieţelor externe, care continuă evoluţia gen pendul", a declarat Tod.
La finalul zilei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere uşoară, cu 0,53%. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,77%.
Tod crede că cei mai mulţi investitori de pe piaţa locală vor continua să fie precauţi la tranzacţionare până când pieţele externe nu vor da semnale clare de stabilizare sau de intrare pe un trend clar.
"Nu prea văd ce mai pot face Germania şi Franţa pentru a calma pieţele. Doar să încerce să facă un minister de finanţe european care să gestioneze bugetele tuturor ţărilor. Altceva ce să mai facă? Bani au băgat în pieţe, au interzis şi short selling-ul. Nu pot plăti datori