Cantina sociala din Roman hraneste, zilnic, 100 de asistati social. Persoanele care maninca de la cantina sociala nu au nici un venit si sint in evidenta Directiei de Asistenta Sociala Roman de ani buni. Sapte femei inimoase, care muncesc pentru saracii orasului. Asa pot fi descrise, pe scurt, angajatele de la cantina sociala din Roman. Rolul lor este acela de a oferi zi de zi hrana pentru 100 de nevoiasi din municipiu. Asistatii primesc doua mese pe zi, la prinz si seara, inclusiv desert. Pentru hrana fiecarei persoane, administratia locala cheltuie 7,5 lei pe zi, bani in care este inclusa si piinea. "Tot ceea ce avem nevoie cumparam de la furnizorii directi, fara intermediari. Negociem preturile, inclusiv la piata, iar vara punem zarzavat si alte provizii pentru iarna", a afirmat Marioara Guguianu, administratorul cantinei sociale din Roman. La bucatarie, trei femei robotesc de zor. E aproape ora prinzului, iar mincarea trebuie sa fie gata in curind. In citeva oale uriase fierb cele doua feluri de mincare din meniu: supa cu galuste din gris si mincarica de mazare cu carne de porc. La o masa, o bucatareasa taie un manunchi de patrunjel pe care sa il adauge in supa. "Da gust mincarii, daca il pui dupa ce inchizi aragazul", spune ea. Cei care vin sa ia mincarea de la cantina sint recunoscuti de la poarta. "Uite, a venit Pusa cu fata. Acela e Viorel, vad ca vine si vecinul lui", vorbesc bucataresele intre ele. Fiecare asistat social trebuie sa vina la cantina cu recipiente pentru a lua mincarea la pachet. Cind intra, fiecare da "buna-ziua", apoi scoate vasele din sacosa si le pune pe tejghea. Desertul consta in "eugenii", iar masa de seara - in citeva felii de brinza topita si oua fierte. "De obicei, le dadeam lapte cu gris sau alte preparate la cina, dar, timp de citeva saptamini, furnizorul de lactate nu ne va aproviziona fiindca face curatenie in fabrica", ne spune