Alegerile pentru colegiile de deputaţi din Maramureş şi Neamţ reprezintă un test pentru USL, care aruncă în luptă, pentru prima dată, candidaţi comuni pentru Camera Deputaţilor. Miza parţialelor din 21 august: USL trebuie să confirme primul loc cu care este creditat în sondaje, iar PDL se zbate să infirme picajul din aceleaşi cercetări sociologice.
Cotat cu puţin peste 50% în sondaje, USL va încerca, din răsputeri, să câştige cele două colegii de deputaţi ca o primă probă că poate obţine majoritatea în viitorul Parlament. În cealaltă tabără, democrat-liberalii, pe care cercetările sociologice îi plasează între 15 şi 20%, vor să demonstreze că au suficientă forţă în teritoriu pentru a păstra puterea.
Pentru a-şi maximiza şansele, ambele tabere au ales drept candidaţi oameni cu notorietate pe plan local. În Maramureş, bătălia se dă între Florin Tătaru (USL), director la Direcţia Silvică Maramureş, şi Mariana Pop (PDL), şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar în Neamţ, între Liviu Harbuz (USL) prim-vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari şi Adrian Rădulescu (PDL) , secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Alianţe inedite
Bătălia pentru colegiul din Maramureş a prilejuit o colaborare neobişnuită din punct de vedere politic: UDMR, parte a Coaliţiei la Putere, susţine candidatul Opoziţiei, pe Florin Tătaru, care va reprezenta USL din partea social-democraţilor. Cu toate că este candidatul comun al USL, Tătaru nu este sprijinit de actualul primar, liberalul Cătălin Cherecheş, care l-a atacat public. Tătaru, în schimb, şi-a găsit un şef de campanie şi purtător de cuvânt inedit: fostul primar liberal Cristian Anghel, care şi-a pierdut mandatul după ce a fost condamnat pentru abuz în serviciu de Curtea de Apel Cluj.
Competiţia se duce, de fapt, între doi colegi la Federaţia YMCA Maramureş, un ONG cu profil de tinere