Ciocolata neagră are capacitatea de a atenua efectele negative ale soarelui asupra pielii, susţin oamenii de ştiinţă canadieni de la Universitatea Laval din Quebec. Experţii susţin că persoanele care consumă ciocolată neagră sunt ferite de anumite afecţiuni ale pielii cauzate de expunerea la soare. Totodată, cercetătorii au explicat că nu orice ciocolată are acest efect, ci doar cea neagră, bogată în polifenoli. Polifenolii sunt antioxidanţi naturali prezenţi în moleculele de cacao.
Pentru a-şi testa teoria, cercetătorii au lansat o campanie de recrutare a mai multor femei cu pielea foarte albă şi cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani, a explicat coordonatorul studiului, Bruno Riverin, citat de site-ul www.pisqa.com.
Treizeci de persoane au răspuns deja apelului lansat de Institute of Nutraceuticals and Functional Foods (INAF), iar alte 30 sunt încă aşteptate pentru a alcătui un eşantion de 60 de persoane. Primele au început deja să mănânce câte trei pătrăţele de ciocolată neagră pe zi sau un placebo cu gust foarte asemănător şi vor continua să facă acest lucru timp de 12 săptămâni.
CITEŞTE ŞI:Ce au mai descoperit neobosiţii cercetători britanici: cum te scapă ciocolata de ochelari
În cursul vizitelor periodice la laborator, participanţii vor primi pe partea interioară a antebraţului o doză bine calculată de raze ultraviolete emise de o lampă specială. Această experienţă ar putea demonstra că pielea persoanelor care au mâncat ciocolată cu polifenoli va suporta fără nicio reacţie secundară o doză mai mare de raze, în comparaţie cu pielea celor care au primit un placebo.
Expunerea prelungită la razele ultraviolete poate provoca diverse afecţiuni ale pielii, printre care, cea mai gravă este cancerul. Tocmai de aceea, medicii dermatologi recomandă să nu se stea la soare în timpul amiezii şi să se utilzeze creme cu factor de protecţie. @N_