Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, crede că ar fi mult mai benefic pentru moneda unică europeană ca Germania să părăsească zona euro şi nu o ţara aflată în dificultate financiară, aşa cum s-a speculat până acum.
„În realitate, ar fi mai bine pentru euro ca Germania să plece (să părăsească zona euro – n.r.) deoarece consecinţele restructurării datoriei dacă Grecia, Irlanda sau Portugalia aleg să plec ar fi mult prea grave“, a declarat economistul pentu BBC.
„Dacă Europa decide că singura cale de a continua este prin stabilizare sau sau un fond de solidaritate sub forma emiterii de obligaţiuni comune, ceea ce Germania nu vrea, atunci Germania ava fi cea care va trebui să plece“, a adăugat acesta.
Economistul a mai arătat că va fi „foarte dificil“ pentru euro să supravieţuiască fără introducerea obligaţiunilor comune, emise de toate statele din zona euro.
Acest instrument ar ajuta statele cu probleme financiare (precum Grecia, Portugalia, Irlanda, Italia şi Spania) să se împrumute mai ieftin, însă ar duce totodată la o majorare a costurilor de împrumut ale Germaniei (ţara europeană considerată cea mai sigură din punct de vedere financiar şi care are, astfel, cele mai mici costuri de împrumut din UE).
În plus, dacă s-ar emite aceste obligaţiuni comune, statele cu datorii publice şi deficite bugetare ridicate nu ar mai fi penalizate de pieţe, prin urmare nu ar mai fi stimulate să fie disciplinate din punct de vedere fiscal. Lipsa spaţiului de manevră în ţările cele mai afectate de criza datoriilor de stat din zona euro va intensifica însă problema, dacă nu se va găsi o soluţie, susţine economistul.