Noul logo al Google reprezintă o tablă pe care este scrisă cu cretă teorema enunţată de Pierre de Fermat. “Am descoperit o demonstraţie cu adevărat minunată, pentru această teoremă, însă acest doodle (desen n.r.) este prea mic să o cuprindă”, se arată în descrierea noului logo dedicat aniversării a 410 ani de la naşterea matematicianului Pierre de Fermat.
Acestea sunt cuvintele notate de ilustrul matematician Pierre de Fermat pe marginea unei pagini din ediţia Aritmeticii lui Diofant, în 1637. De aici a început nebunia. Vreme de 358 de ani, marii matematicieni ai lumii au încercat în zadar să găsească demonstraţia teoremei lui Fermat, devenită simbol al misterului matematic.
Când o generaţie capitula, următoarea devenea mai îndârjită şi mai hotărâtă. Pentru matematică, importanţa teoremei consta în faptul că prin încercarea de a o demonstra au fost făurite noi metode puternice care au dus la crearea unei vaste ramuri a matematicii – “teoria algebrică a numerelor“. Totul a fost cu atât mai frustrant, cu cât totul se baza pe un enunţ atât de simplu, încât şi un elev de clasa a VIII-a îl putea înţelege.
Generații de matematicieni şi-au încercat puterile cu „teorema” lui Fermat (de fapt conjectură, căci încă nu era demonstrată). Leonard Euler a demonstrat-o pentru n=3, în 1770. Cazul n=5 a fost demonstrat de către Peter Dirichlet și Adrien-Marie Legendre, în 1825 șamd. Nume precum Carl Friedrich Gauss, Niels Henrik Abel, Sophie Germain,Gabriel Lamé, Ernst Kummer sau Ken Ribet sunt legate de problema lăsată moștenire de Fermat (adesea considerată imposibilă).
Practic, întreaga evoluție a matematicii moderne poate fi urmărită prin intermediul eforturilor făcute pentru a demonstra teorema lui Pierre de Fermat.
Meritul demonstrației finale, cea care a încununat munca tuturor matematicienilor de până atunci, îi revine lui Andrew Wiles, car