Abia admişi la facultate, bobocii şi-au pus salopete, s-au înarmat cu perii, mături şi căldări şi, alături de colegii mai mari, participă la reparaţia blocurilor de locuit pentru studenţi. În schimbul muncii voluntare tinerii sunt asiguraţi cu spaţii de cazare, fiind scutiţi de plata taxelor, care variază de la 70 la 200 de lei pe lună.
Murdari de var, cu măşti de protecţie şi cu perii în mâini, tinerii lucrează pentru a fi siguri că din toamnă odaia din cămin va arăta ca acasă. Pe Dumitru P., de 23 de ani, l-am găsit la căminul numărul 5 al Universităţii de Stat din Moldova.
Este masterand în anul 2, la Facultatea de Biologie şi Pedologie. Îmbrăcat în haine de lucru, cu o basma pe faţă, tânărul pregăteşte căminul pentru noul an de studii. „Anul trecut am făcut reparaţii în propria cameră. Dacă particip la pregătirea căminului pentru studenţii care vin, îmi voi păstra odaia şi nu voi plăti taxa anuală ce ajunge la 2.700 de lei", spune studentul, menţionând că lucrează şi la Academia de Ştiinţe.
VIAŢA DE STUDENT E ÎN CĂMIN
„Eu sunt din Edineţ şi îmi convine să lucrez vara, numai să nu plătesc taxa, pentru că nu-mi permit", susţine tânărul. Anastasia Gori, administratorul unui cămin al Universitatăţii Agrare de Stat din Moldova (UASM), spune că în schimbul unui loc asigurat, unii studenţi depun o cerere la universitate pentru a participa la reparaţia clădirii.
Sunt prinse în forfota reparaţiilor şi studentele Iuliana Izman şi Ina Balan de la UASM. Iuliana şi-a pregătit deja odaia. Ajutată de părinţi, şi-a adus un pat, draperii noi şi un covor, iar împreună cu alte colege de cameră a schimbat tapetul. „Am lucrat o săptămână şi ne-a costat cam 200 de lei de persoană. Este mult mai ieftin decât dacă aş fi stat la gazdă", explică tânăra, precizând că la cămin taxa anuală ajunge la peste 900 de lei.
De aceeaşi părere este şi Ina Balan, stud