A devenit evident că noile turbulenţe economice mondiale nu vor ocoli ţara noastră
România ar putea reintra în recesiune, iar efectele vor fi mai dure decât până acum
Reducerea consumului, finanţarea şi şomajul vor fi doar câteva din problemele companiilor şi autorităţilor
Disensiunile create la nivel global de retrogradarea Statelor Unite ale Americii, criza datoriilor din Europa, cutremurul din Japonia din această primăvară şi suspiciunile legate de rezistenţa economiilor Italiei şi Spaniei au creat un nou "focar de infecţie" al economiei globale. Specialiştii spun că, dacă nu s-a pornit deja, cu siguranţă va fi un nou val de turbulenţe economice în întreaga lume. Că e vorba de un al doilea val al crizei din ultimii ani sau este o criză nouă, aceştia ne sfătuiesc să ne pregătim pentru ce este mai rău.
Până şi reprezentanţii economiei locale avertizează că în cazul unui nou val de criză efectele vor fi drastice, de aceea trebuie să fim prevăzători. Toţi cred că o nouă criză nu poate să treacă neobservată prin România, iar urmele pe care le va lăsa în urma sa vor fi şi mai adânci, mai ales în contextul în care economia românească a suferit deja destule pierderi. În timp ce se îngroaşă rândurile firmelor care bat la uşa falimentului, numărul celor care s-au închis a ajuns la nivelul în care sursele de finanţare ale bugetului de stat se mai găsesc doar în afara ţării, adică la instituţii financiare internaţionale. Un debitor nu doarme niciodată bine când are credite de plătit, iar dependenţa României faţă de aceste instituţii ar trebui redusă şi nu încurajată.
Efectele unei noi crize nici nu pot fi mai slabe decât cele de până acum. România nu s-a putut feri de o criză, într-un moment în care economia se afla pe un trend ascendent. Acum, abia am trecut de prima fază a crizei economice, iar un al doilea val va conduce la o inflaţie m