Economia germană a înregistrat o creştere de doar 0,1% din PIB în cel de-al doilea trimestru al acestui an, iar cea franceză a stagnat, spre îngrijorarea liderilor statelor din Zona Euro. Sursa: REUTERS
"Am depăşit perioada de creştere exuberantă", a declarat ieri, pentru "Financial Times", Andreas Rees, economist la filiala din München a băncii Unicredit. Este, mai degrabă, "o întoarcere la normalitate" decât un dezastru, a completat, de la Bruxelles, Carsten Brzeski, economist la ING. În opinia sa, "întrebarea de un milion de dolari" este următoarea: marchează performanţele mai slabe din cel de-al doilea trimestru începutul sfârşitului miracolului economic german?
Economiştii se aşteptau la o reducere a ritmului de creştere a PIB-ului Germaniei, după performanţa de 1,3% din primul trimestru. Oficiul de statistică german a oferit puţine detalii despre rezultatul modest de 0,1%, dar a explicat că valoarea importurilor a crescut mai mult decât cea a exporturilor în perioada aprilieiunie 2011. Economia germană s-a contractat puternic după colapsul Lehman Brothers, în 2008, dar şi-a revenit apoi spectaculos, datorită exporturilor către ţări emergente, precum China, reaminteşte "Financial Times".
Recesiunea virtuală
Deşi cifrele nu arată foarte bine, germanul de rând nu simte efectele crizei. Potrivit unui sondaj realizat de Institulul Allensbach, 53% dintre respondenţi sau declarat optimişti în legătură cu evoluţia economiei în următoarele 12 luni şi doar 12% şi-au exprimat pesimismul, scrie cotidianul american "New York Times.
"Criza este virtuală. Pentru majoritatea oamenilor, importantă este situaţia lor personală şi, pentru mulţi, aceasta s-a ameliorat notabil în ultimii trei sau patru ani", a explicat directoarea Institutului Allensbach, Renate Kocher.
Graţie măsurilor luate de guvern, peste 700.000 de germani şi-au găs