Mâncărurile grase declanşează o schimbare genetică în organism care poate activa diabetul, susţin oamenii de ştiinţă americani. Specialiştii susţin că această descoperire îi va ajuta să înţeleagă mecanismul biologic care ar putea duce la o potenţială vindecare a bolii, informează Daily Mail.
În plus, studiul ajută la găsirea unei explicaţii referitoare la asocierea diabetului de tip II cu obezitatea.
În urma unor studii realizate pe şoareci şi oameni, cercetătorii au descoperit că nivelurile mari de grăsime perturbă două proteine cheie care închid şi deschid genele. Factorii de transcriere FOXA2 şi HNF1A activează o enzimă pancreatică care la oamenii sănătoşi previne apariţia diabetului.
Atunci când proteinele nu mai funcţionează, enzima se închide, ceea ce tulbură abilitatea insulinei care produce celule beta din în pancreas, ce au rolul de a monitoriza nivelul zahărului din sânge. Potrivit experţilor, fără acest mecanism de detectare a glucozei din sânge, zahărul din sânge nu poate funcţiona normal.
"Acum că ştim care sunt factorii care declanşează diabetul de tip II, putem să intervenim clar pentru a stabili un tratament mult mai eficient. Identificarea jucătorilor cu rol molecular în acest mecanism către diabet sugerează noi ţinte terapeutice şi se apropie de dezvoltarea unui tratament eficient de prevenire sau de vindecare. Acesta poate fi obţinut prin terapia cu celule genetice beta sau cu ajutorul medicamentelor care interferează cu acest mecanism pentru păstrarea funcţiei normale a celulelor beta", a declarat dr. Jamey Marth.
Federaţia Internaţională de Diabet atrage atenţia că, până în anul 2025, numărul persoanelor cu diabet ar putea ajunge la 380 de milioane, la nivel mondial. În prezent, aproximativ 250 de milioane de oameni suferă de această afecţiune la nivel mondial, dintre care 55,2 milioane în Europa.
Mâncărurile gr