Imagine de la protestele din MadridCapitalele unor mari tari europene ca Marea Britanie, Germania si Spania au fost zguduite in ultima saptamana de puternice miscari stradale. Care au fost cauzele acestor actiuni si ce sanse exista ca ele sa se extinda in Romania?
"Exista o cauza comuna a manifestatiilor care au loc in Europa, legata de reactia diferitelor categorii ale populatiei la modul iresponsabil de gestiune a banului public", a declarat pentru DailyBusiness.ro consultantul financiar Ionel Blanculescu.
Fostul sef al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) admite posibilitatea ca aceste tipuri de miscari sa se extinda, "pentru ca si in SUA se cheltuie banul public in acelasi mod iresponsabil".
In Spania, "este o reactie la ceea ce populatia percepe ca risipa a banului public", pe fondul scaderii nivelului de trai din cauza majorarii taxelor si impozitelor, precum si a ratei ridicate a somajului, considera Blanculescu.
DailyBusiness Video: Madrid
"Ne aflam intr-o perioada in care cu maxima iresponsabilitate liderii UE folosesc banii contribuabililor pentru a acoperi gauri negre si sprijini state neperformante. De fapt, ajuta bancile sa-si recupereze pierderile de pe urma finantarii statelor falimentare", a explicat Blanculescu.
Acesta apreciaza ca, in loc sa acopere mai departe datoriile din zona euro, liderii europeni ar trebui sa analizeze de ce anumite banci au finantat asa de mult state falimentare. "Statele au reactionat gresit la criza. In loc ca bancile sa raspunda in instanta pentru activele toxice, acestea au fost sprijinite si mai mult de state sa-si acopere pierderile. Lobby-ul bancar puternic a afectat pana si state mai responsabile precum Germania", a mai spus Blanculescu.
El vede toate aceste miscari ca o reactie de furie, un curent de opinie cu efecte pozitiv