Documentarul \"Anaconda: regina-şarpe\", prezentat de National Geographic Channel de la ora 21.00, ne conduce în habitatul celei mai mari târâtoare.
Pentru majoritatea oamenilor simpla rostire a numelui acestui megaprădător aduce imagini terifiante. Nu la fel stau lucrurile pentru erpetologul Jesus Rivas şi pentru soţia sa, doctor Sarah Corey. Pentru ei, anaconda reprezintă o provocare ce-i face să încerce să descopere misterul care înconjoară această masivă reptilă.
Ca şi în cazul altor şerpi, şi calităţile anacondei au fost exagerate de folclor. Chiar dacă reptila sud-americană este într-adevăr cel mai mare şarpe din lume, reputaţia sa de criminal este înconjurată de mituri şi de legende. Pentru a confirma sau infirma toate aceste poveşti, dr. Rivas a studiat aceşti şerpi în mediul lor timp de 11 ani. Printre cele descoperite este faptul că, dintre toate speciile de vertebrate, între mascul şi femelă există cea mai clară situaţie de dismorfism sexual, masculul fiind de cinci ori mai mic decât femela. Poate şi din această cauză, în perioada de împerechere, mai mulţi masculi "înfăşoară" o femelă, luptându-se pentru a-şi atinge scopul.
După ce a studiat peste 900 de exemplare, dr. Rivas a ajuns la concluzia că acestea deţin un alt record: în comparaţie cu alţi şerpi, anacondele îşi măresc de 500 de ori dimensiunile pe care le-au avut la eclozare.
Şarpe la superlativ
Cel mai mare anaconda capturat vreodată a fost o femelă adultă împuşcată în selva inundată din apropierea graniţei dintre Columbia şi Venezuela în anul 1944. Măsurătorile au arătat că avea 9,5 metri. Şi, pentru că nu numai lungimea i-a adus titlul de cel mai mare şarpe din lume, s-a demonstrat că un şarpe anaconda de aceeaşi lungime cu un piton este de trei ori mai greu, are o circumferinţă a corpului aproape dublă, iar forţa sa de constricţie este