Reprezentanţii ţărilor care se opun planului de armonizare fiscală spun că trebuie luate alte măsuri înainte ca această strategie să poată fi aplicată. Propunerea Germaniei şi a Franţei de a înfiinţa un guvern economic al Uniunii Europene nu a fost primită cu entuziasm de statele comunitare.
Summitul franco-german care a avut loc marţi la Paris a degamăgit pieţele şi investitorii, care se aşteptau la un set mult mai categoric de măsuri pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă Uniunea Europeană (UE). Însă, în lipsa unui plan-minune, care să-i mulţumească pe toţi, deciziile se lasă aşteptate.
Propunerea Franţei şi a Germaniei de a înfiinţa un guvern economic al UE, care să asigure coordonarea fiscală şi mai ales disciplina statelor membre, nu a fost primită deloc bine de o parte dintre ţările comunitare. „O astfel de înţelegere este încă foarte, foarte departe. Încă nu pot să o concep", a declarat pentru Reuters Maria Fekter, ministrul de Finanţe al Austriei. Similar, ministrul finlandez al Finanţelor crede că astfel de planuri funcţionează foarte rar. Luxemburgul are o părere similară, iar Petr Necas, premierul ceh, a spus că această strategie va crea mai multe probleme decât va rezolva. „De fiecare dată când are loc o problemă în UE, este scos la iveală un fel de glonţ de argint, care întotdeauna presupune mai multă integrare", a declarat acesta.
De cealaltă parte, ţările care sprijină propunerea sunt Spania, Italia, Irlanda, Olanda. Marea Britanie s-a arătat, de asemenea, în favoarea unei mai strânse coordonări în cadrul zonei euro (din care aceasta nu face parte şi, prin urmare, nu trebui să facă nicio schimbare). În plus, Marea Britanie este cunoscută pentru faptul că invocă tradiţia şi particularităţile naţionale pentru a evita să se conformeze anumitor norme comunitare.
Idei „reciclate"
Angela Merkel, cancelarul Ger