În semn de recunoaştre pentru excelenţa literara, scriitorul Norman Manea a fost invitat de către Colin Thubron, Preşedintele Royal Society of Literature din Marea Britanie, să devina membru de onoare al prestigioasei instituţii.
Norman Manea este primul scriitor român onorat cu aceasta distincţie.
Fondată în 1820 de Regele George IV, Royal Society of Literature este cea mai veche şi mai prestigioasă instituţie britanică dedicată literelor.
Pe lista membrilor Royal Society of Literature figurează nume importante, precum cele ale laureţilor Nobelului literar Nadine Gordimer, Günther Grass, Seamus Heaney, Doris Lessing, dar şi Salman Rushdie, Ian McEwan, Alice Munro, John Banville, Umberto Eco, Kazuo Ishiguro sau George Steiner.
Prozator, eseist, profesor de literatură europeană şi membru al Academiei din Berlin din 2006, Norman Manea a părăsit România în 1986 şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii.
Deşi trăieşte la New York, continuă să scrie numai în limba română. Este cunoscut pentru volume ca „Întoarcerea huliganului", sau „Sertarele exilului".
Norman Manea este autorul a peste douăzeci de volume de ficţiune şi eseuri. Scriitorului i-au fost decernate în 1992 Bursa Guggenheim şi prestigiosul Premiu MacArthur („Nobelul American").
În 1993, Biblioteca Natională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei de „Literary Lion" al Bibliotecii. În 2002, lui Norman Manea i-a fost atribuit Premiul International de Literatură Nonino pentru „Opera omnia", iar în 2006, premiul Madicis etranger.
Tot în 2006, scriitorul a fost distins cu Meritul Cultural în grad de comandor de către preşedintele României.