Legionari sau securişti? O polemică foarte încinsă se desfăşoară de câteva săptămâni în jurul unei activităţi aparent banale, „România Jună", desfăşurată de o asociaţie numită Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS).
Aceasta a beneficiat de o promoţie cu totul exagerată în presă, inclusiv în ziarul de faţă, care a iritat pe mulţi alţi studenţi în străinătate, cu nimic mai mult sau mai puţin merituoşi. Că a fi student e totuşi doar un început, că ai terminat masteratul sau doctoratul, şi nu o certitudine, şi publicitatea prea timpurie poate fi un păcat mai degrabă decât un avantaj.
Dar toate astea nu ar fi fost nimic dacă seminarul organizat de Ligă zilele astea, plus un pelerinaj la Putna ca activitate de încheiere, nu ar fi ajuns să fie demascate de societatea civilă vigilentă, care a plonjat adânc în site-ul de Internet al Ligii ca să descopere că părinţii grupului de iniţiativă constituit din lideri sunt oameni cu influenţă în mediul de stat şi privat, că dl Voiculescu însuşi a vorbit la lansarea lor, dl Mihai Gâdea le-a servit drept moderator şi generalul Chelaru a invocat binecuvântarea lui Zamolxe asupra acţiunilor Ligii. În plus, dl Isărescu a patronat de facto acţiunea, apreciind cu înţelepciune, la lansare, că e greu să întreprinzi ceva fără a fi contestat în România şi că BNR va susţine şi grupurile contestatare dacă i se cere sprijinul.
M-aş bucura mult să văd asta şi să se facă proba şi că un grup de tineri care nu au părinţi directori în MAE sau preşedinţi de bănci au acces la sponsorizări din fonduri publice. Dar, până atunci, sute de alţi studenţi din străinătate au semnat o scrisoare de delimitare de Ligă, acuzată că descinde direct din Românii Verzi ai lui Caragiale, adică din naţionalismul ortodox de speţa cea mai kitsch. Chestiunea a devenit un studiu de caz privind dezvoltarea societăţii civile, care ne spune mai mult de