Turismul severinean este la pământ. Reabilitarea monumentelor istorice are un efect nedorit: alungă vizitatorii.
În plin sezon al concediilor, în luna august, Portul Drobeta Tunru Severin este pustiu. Doar câțiva pasionați de ambarcațiuni, doi pescari și câțiva muncitori mai animă această locație.
Anul trecut, era locul unde zeci de nave de croazieră aduceau turiși din Germania, Franța, Texas, Austria și chiar Australia. Oamenii erau atrași de peisaj, arhitectura caselor, iar Muzeul Regiunii Porților de Fier era principala atracție turistică.
Acum aceste vizite s-au rărit, chiar s-au redus cu jumătate față de anul precedent, când au acortat 400 de pasagere.
“În cursul acestui an numărul pasagerelor care au oprit în portul Dobeta Tunu Severin a scăzut față de anul trecut, aproape la 50%.
A crescut numărul navelor care transportă marfă spre sectorul sârbesc, Ungaria și Austria", a declarat Marinică Genovu, directorul Serviciului pentru Siguranța Navigației din cadrul Căpităniei Portului Drobeta Turnu Severin.
Agențiile de turism care vând croaziere pe Dunăre, nu mai oferă în pachetul turistic și o vizită în Drobeta Turnu Severin. Decizia este luată de aceștia pentru că ,motivează ei, posibilitățile de a oferi vizitatorilor o experiență de neuitat sunt limitate.
“Anul acesta am avut doar cinci acostări în Drobeta Turnu Severin, pasagerii au fost pensionari din Germania. Nu mai are căutare această locație turistică, străinii nu mai sunt atrași de peisaj.
Spre examplu în Ungaria au parte de un spectacol cu cai și de degustări de vin”, a declarat Leontin Șerbănescu, asistent manger la Karpaten Turism, una din agențiile de turism care aducea numeroși pasageri în oraș.
Numărul mic de vizitatori în cetatea severineană, cu deschidere la Dunăre, este explicat și de reprezentanții Consiliului Județean Mehedinți.
Ei