În 1993, România se conectează pentru prima dată la internet. Tot atunci, domeniul „.ro“ este recunoscut la nivel mondial. Acum 20 de ani, în august 1991, se năştea prima pagină de internet şi sistemul World Wide Web (www). România a avut nevoie de încă doi ani pentru a intra în reţea.
Firesc, la început a fost calculatorul. Deşi sună puţin credibil astăzi, România a fost printre primele zece ţări din lume care au avut computere de fabricaţie proprie. Încă din 1953, la Institutul de Fizică Atomică, profesorul Victor Toma proiectează ordinatorul cu tuburi electronice. După o muncă de 11 ani, în 1964, primul calculator românesc, cu tranzistori din germaniu, este pus în funcţiune. În acel moment, erau doar câteva ţări în toată lumea care se mândreau cu aceeaşi performanţă: SUA, Japonia, Germania, Austria, Marea Britanie, Olanda, Franţa, Uniunea Sovietică, Italia şi Danemarca.
Ulterior, la 15 iulie 1970, se înfiinţează Institutul Central de Informatică - astăzi numit Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) - instituţia care a făcut primii paşi în domeniul reţelelor de calculatoare şi prima entitate din România conectată la internet.
Memorie mare cât dulapul
La începutul anilor '70, când România abia scotea capul în lumea informaticii, agenţia americană de cercetare ARPA (Advanced Reserch Projects Agency) lucra avansat la prima reţea importantă de calculatoare interconectate - ARPANET - reţea care zece ani mai târziu avea să devină ceea ce numim astăzi internet.
În 1971, Marius Guran, directorul de atunci al ICI, se întoarce entuziasmat dintr-o călătorie de specializare în SUA, unde a aflat pentru prima dată că două sau mai multe calculatoare pot face schimb de date între ele. Fără a pierde vremea, Marius Guran formează la ICI o echipă de cercetare în domeniul reţelelor de ordinatoare, alcătuită din cin