De când lumea şi pământul, în orice firmă, de stat sau privată, sindicatele şi administraţia au interese diferite. Conducerea vrea profituri mari cu cheltuieli mici, iar sindicatul salarii sporite la muncă mai puţină, prestată în condiţii cât mai bune.
La Poşta Bihor, însă, e ca-n comunism: conducerea sindicatului şi cea a Companiei e una şi aceeaşi. Şi nu pentru că la peste 800 de angajaţi nu s-ar putea face "separarea puterilor", ci fiindcă administraţia a "dresat" sindicatul punând-o directoare chiar pe lidera de sindicat, Angela Fejer. Care, la rându-i, îşi pune sau menţine apropiaţii în poziţii din care să facă tot felul de învârteli.
Decimare cu preaviz
Anul trecut, când Guvernul a tăiat cu 25% salariile din sectorul public, angajaţii celei mai mari companii din ţară, Poşta Română, ca de altfel ai tuturor celor din firmele de stat, au scăpat cu lefurile neatinse. Anul acesta, însă, s-a schimbat calimera. Din totalul de 34.000 de salariaţi ai companiei, au fost deja concediate 2.000 de persoane, iar în toamnă urmează alte 2.500.
În Bihor nu se ştie câţi dintre cei 832 de angajaţi ai Oficiului Judeţean de Poştă vor rămâne pe drumuri, dar toţi cei fără funcţii de conducere simt deja suflarea rece a şomajului. Primul pas a şi fost făcut în iunie când, pentru "economii", conducerea OJP a decis, ca peste tot în ţară, să trimită oamenii în câte două zile "libere", adică neplătite, în fiecare lună.
Capul face, talpa trage
Pentru angajaţii Poştei, spectrul şomajului e bomboana de pe colivă, căci în ultimii doi ani nu doar că salariile (între 1.000-1.200 lei pentru un factor poştal sau un oficiant de ghişeu) nu le-au fost actualizate, dar şi condiţiile de lucru li s-au înrăutăţit.
"Gunoierii au condiţii mai bune ca noi!", s-a plâns BIHOREANULUI unul dintre poştaşi. "Conducerea a comandat echipamente de lucru, dar toate uniformele