Cuplurile care se ceartă în luna de miere au toate şansele să continue conflictele pe tot parcursul căsătoriei.
Un studiu făcut de Universitatea statului Ohio (SUA), la care au participat 1.000 de soţi şi soţii, a arătat că lucrurile s-au schimbat foarte puţin în mariajul lor pe parcursul a 20 de ani, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail". Chiar dacă perechile îmbătrânesc, rata certurilor rămâne aceeaşi, ceea ce este liniştitor pentru 16% din cupluri, care se ceartă destul de rar şi pentru 6%, care se ceartă foarte rar. Cei care se ceartă în timpul lunii de miere, 22% din participanţii la studiu, au şanse foarte mari să continue cu certurile de-a lungul întregii vieţi de cuplu.
Cercetătorii i-au grupat pe respondenţi în trei categorii de cupluri: cu grad mare de conflictivitate, cu grad mediu şi cu grad mic. Cei din ultima categorie au răspuns cel mai des că iau toate deciziile după ce se consultă cu partenerul de viaţă. Coordonatoarea cercetărilor care au durat 20 de ani, profesoara Claire Kamp Dush, spune că „tindem să credem că, dacă luăm decizii împreună, avem multe şanse să ne certăm, dar studiul arată contrariul".
„Dacă ambii soţi au ceva de spus în luarea unei decizii, se simt mai comod în cadrul relaţiei." În urma studiului, cercetătorii au identificat patru tipuri de cupluri: evitante, aprobatoare, ostile şi volatile. Perechile care fac parte din primele două categorii au cele mai puţine conflicte, cele aprobatoare, din care fac parte 54% din cupluri, fiind cele mai fericite şi având cea mai mică rată a divorţurilor.