Preşedintele Traian Băsescu este un susţinător al proiectului, pe motiv că „preţul aurului a crescut foarte mult“. Proiectul de la Roşia Montană „trebuie făcut, cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor“, a afirmat ieri Băsescu. Renegocierea nu este însă posibilă, afirmă oficiali guvernamentali.
„Vedeţi că preţul aurului a crescut foarte mult, deci beneficiile ar fi foarte mari. Ce ţară stă cu averea îngropată în pământ fără să o pună în valoare?", a spus preşedintele la Sulina, unde a participat la tabăra de vară organizată pentru tinerii români din diaspora.Potrivit lui Băsescu, proiectul nu poate fi pornit însă fără avizul Comisiei Europene. „Am văzut că s-au făcut comentarii dintr-o ţară vecină legate de anumite proceduri de mediu. Ungaria nu trebuie să dea avize României, suntem un stat suveran.
Pe cei care vorbesc în necunoştinţă de cauză îi sfătuiesc să meargă acum acolo, să vorbească cu oamenii", a arătat preşedintele. „Problema este ca Guvernul să aibă curaj să spună, în primul rând românilor, că acest proiect trebuie început şi dus la bun sfârşit", a mai comentat Băsescu. La 2 august, premierul Emil Boc a declarat, la postul public de televiziune, că Guvernul aşteaptă opinia specialiştilor în privinţa proiectului Roşia Montană înainte de a lua o decizie privind această investiţie. Boc a ţinut totuşi să precizeze că, personal, nu este un „fan" al proiectului.
Renegocierea, imposibilă acum
Proiectul este în prezent în faza de obţinere a avizului de mediu, prin urmare nu poate fi renegociată în acest moment participaţia statului român, a declarat, pentru „Adevărul", directorul direcţiei Resurse Minerale din Ministerul Economiei, Sorin Mihai Găman. În prezent, statul deţine 19,3% din proiect prin intermediul societăţii Minvest Deva, aflată în subordinea Ministerului Economiei. Reprezentanţii companiei Roşia Montană