Ce jocuri politice facepresedintele Traian Basescu (foto) cand vorbeste despre crearea Statelor Unite aleEuropei (SUE)? O varianta ar fi intentia de apropiere fata de Germania siFranta, tari sustinatoare ale curentului federalist in cadrul UE, consideraanalistii de politica externa citati de DailyBusiness.ro.
"Trebuie sa decidem repede, in urmatorii 2-3 ani, daca vom crea Statele Unite ale Europei sau nu", a declarat joi presedintele Traian Basescu. De ce a facut seful statului aceasta afirmatie?
"E surprinzatoare declaratia presedintelui, care merge brusc pe partea federalista. Pana acum, se situa pe axa Londra-Washington, sustinand o pozitie suveranista in cadrul Uniunii Europene", a spus Ovidiu Nahoi, analist de politica externa. Acesta crede ca afirmatia lui Basescu poate fi "o reactie de sustinere a grupului Merkel-Sarkozy, dupa intalnirea de marti".
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german Angela Merkel s-au intalnit in aceasta saptamana la Palatul Elysee. In urma reuniunii, ei eu declarat ca Franta si Germania vor propune crearea unui "real guvern al zonei euro" si introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare.
Cei doi lideri europeni au propus ca acest nou guvern economic, care va fi numit pentru doi ani si jumatate si se va reuni de doua ori pe an, sa fie condus de actualul presedinte al Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.
Nahoi a amintit ca ideea unei Europe Unite nu este una noua, ea venind "din secolul 19, chiar din Evul Mediu" si a precizat ca in istorie au existat "perioade mai lente si mai rapide" in aceasta directie.
Astfel, de voie, de nevoie, statele renunta la atributele de suveranitate. Nahoi a dat ca exemple Grecia, care a acceptat limitari in domeniul fiscal si Romania, care primeste experti straini pe partea de imbunatatire a absorbtiei fondurilor europen