Lungimea degetelor şi coloraţia palmelor şi a unghiilor pot semnala prezenţa unor afecţiuni. Specialiştii spun că putem depista din timp unele afecţiuni dacă, din când în când, acordăm câteva minute pentru a ne studia cu atenţie mâinile.
Medicii de la Spitalul „Royal Free" din Londra au reuşit, în anul 2009, să diag-nosticheze un caz de cancer ovarian la o femeie de 74 de ani, după ce au constatat că aceasta avea pielea palmelor subţiată. Cu patru luni înainte de consult, femeia a observat că avea doar câteva porţiuni mai aspre în palme, dar, în general, era sănătoasă şi nu prezenta alte simptome. Conform specialiştilor, subţierea pielii palmelor apare, în general, atunci când cancerul ovarian este în stadiu avansat. Acesta este doar unul dintre cazurile care demonstrează că aspectul mâinilor oferă indicii importante privind starea noastră de bine.
„Mâinile pot oferi informaţii preţioase despre starea de sănătate a unei persoane. De aceea, este important de ştiut cum să interpretăm coloraţia palmelor, calitatea pielii din această zonă şi temperatura mâinilor", spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.
Palmele vineţii, semn de boli cardiace
Potrivit medicului Radu Leon George, culoarea vineţie a palmelor indică insuficienţă cardiacă sau circulaţie periferică deficitară. Pe de altă parte, palmele roşii şi senzaţia de arsură şi de mâncărime la acest nivel sunt semne de eczemă, o boală de piele care se agravează la stres. În plus, atunci când pielea din palme este caldă şi subţire, iar mâinile ne transpiră des ar putea fi vorba despre hipertiroidie.
Dacă, din contră, pielea palmelor este groasă şi uscată este un indiciu de hipotiroidie. „Palmele acoperite de o transpiraţie excesivă reprezintă simptome specifice unei tulburări anxioase, iar palmele umflate pot să apară în disfuncţii endocr