Miniştrii de finanţe din România şi Bulgaria au lăudat ieri, în două declaraţii separate, modul în care ţările lor şi-au condus finanţele publice. Ce au cele două ţări au în comun? faptul că au intrat cu greu în Uniunea Europeană şi sunt cele mai slab dezvoltate. Ce le desparte? Faptul că doar Bulgaria a arătat o disciplină bugetară remarcabilă în ultimul deceniu.
“Nu mai tăiem, stimulăm”
Ministrul român de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu a spus că România a luat măsuri bune şi crede că multe ţări din Uniunea Europeană ar fi trebuit să ia unele măsuri de reducere a deficitului bugetar aşa cum a făcut România. Despre faptul că România a avut în trimestrul al doilea cea mai mică creştere economică din UE, de doar 0,3%, ministrul a spus că a fost “o creştere mică, dar sănătoasă”.
“Eu cred că lucrul cel mai important este să dăm bani pentru investiţii în vederea creării locurilor de muncă. Ne bazăm pe toţi investitorii străini de bună credinţă”, a mai spus ministrul Finanţelor, întrebat despre analiza Reuters conform căreia premierul Emil Boc a fost un elev model al austerităţii predate de FMI, dar turbulenţele globale de pe pieţe, creşterea economică slabă şi privatizările întârziate l-ar putea forţa “să taie mai adânc”.
Guvernul a tăiat salariile bugetarilor cu 25% şi a ridicat TVA de la 19% la 24% la jumătatea lui 2010, după ce timp de un an şi jumătate a susţinut că nu este nevoie de măsuri severe de reducere a deficitului bugetar. Totuşi, acesta a rămas la un nivel ridicat iar anul 2011 se va încheia cu un deficit cuprins între 4 şi 5% din produsul intern brut.
“Acum, noi punem condiţii”
Nici guvernul bulgar nu pregăteşte noi măsuri anticriză deoarece economia ţării este pe un trend de creştere, a spus ministrul Finanţelor de la Sofia, Simeon Djankov, citat de Novinite. Ministrul a subliniat că povara fiscală