Specialiştii au ajuns la concluzia că nu există pericolul ca surparea să se extindă. Cercetarea zonei va fi finalizată în iarnă, iar lucrările de punere în siguranţă vor începe în a doua parte a anului 2012.
Echipa de specialişti care realizează studiul complex privind cauzele producerii alunecării de teren de la Ocna Mureş, în decembrie 2010, au ajuns la primele concluzii. Surparea nu se va extinde şi nu va afecta şi alte zone ale oraşului. Potrivit specialiştilor, formarea craterului din imediata apropiere a centrului localităţii a fost determinată, în primul rând, de dizolvarea unei mari cantităţi de sare de la suprafaţă, de către apele freatice.
Explicaţia ştiinţifică susţine, printre aletele, următoarele: „În câmpul de sonde există valve care au rolul de a elibera presiunea care se acumuleaza în subteran datorită creşterii concentraţiei de sare. Apa dulce care ajunge în zăcământ dizolvă sarea şi îşi măreşte volumul şi densitatea fapt care duce la o creştere a presiunii în subteran. Aceasta presiune acumulată nu a fost detectată în golul aflat sub magazinul Plus iar acest lucru împreună cu dizolvarea tavanului de sare au dus la deznodământul nefericit“.
Concluzii asemnănătoare au fost formulate şi de geologul Florian Zamfirescu de la Universitatea din Bucureşti. „Totul a pornit de la un gol de aer format sub crater, care s-a format printr-o combinaţie de cauze. Este vorba despre evoluţia de-a lungul timpului a exploatării de sare, la care se adaugă incidentele care au avut loc în ultimii doi ani la cele două sonde, în urma cărora s-a infiltrat în sol apă dulce“, a afirmat geologul.
Citiţi mai multe despre cauzele şi efectele dezastrului de la Ocna Mureş vineri dimineaţă în Adevărul.