O prăjitură simplă şi eficientă. Un pounds cake sau quatre-quarts, copt cuminte pe un pat de anans şi însiropat cu sucurile fructului. Un desert răsturnat pentru a scoate la iveală ananasul copt-caramelizat. Răsfăţaţi-vă cu această prăjitură gata într-o oră.
Porţii: 6
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
1 ananas (sau 1 cutie de rondele de ananas în sirop)
3 ouă
200 grame de unt (tăiat cubuleţe, la temperatura camerei)
200 grame făină
180 grame zahăr, plus 3 linguri
1 plic praf de copt (10 grame)
1 plic de zahăr vanilat
coaja de la o lămâie
1 vârf de cuţit de sare
1 lingură zahăr brun
2 linguri gem de caise
unt şi făină pentru tapetat tava
Preparare:
Încingeţi cuptorul la 160 de grade Celsius.
Ungeţi o tavă de tort cu pereţi detaşabili cu unt şi pudraţi-o cu făină.
Curăţaţi ananasul şi tăiaţi-l rondele groase de 1 centimetru. Dacă mijlocul este prea tare, îndepărtaţi-l.
Puneţi la fiert o cană de apă cu 3 linguri de zahăr şi capetele ananasului, curăţat de coajă. Fierbeţi 20 de minute până când fructul se înmoaie, pentru a obţine un sirop. Strecuraţi şi păstraţi siropul.
Dacă folosiţi ananas din conservă, scoateţi doar fructul din sirop şi păstraţi siropul.
Turnaţi zahărul brun pe fundul tăvii şi aşezaţi rondele de ananas peste.
Verificaţi, înainte de a pudra tava cu făină dispunerea rondelelor de ananas care trebuie să acopere cât mai bine fundul tăvii. Ajustaţi-le în consecinţă.
Amestecaţi untul cu cele 180 grame de zahăr şi zahărul vanilat cu un mixer la viteză mare până când untul se transformă în spumă şi granulele de zahăr se topesc.
Încorporaţi treptat ouăle. Adăugaţi oul următor doar după cel anterior a fost încorporat.
Încorporaţi, uşor, cu ajutorul unui tel, făina, praful de copt şi coaja de lămâie. @N