Iesirea Romaniei din criza si consolidarea cresterii economice stau de mai bine de un an sub semnul exporturilor, care au mers bine pana in vara acestui an, dar acum au apasat pedala de frana. Cei mai puternici bancheri recunosc necesitatea exporturilor, dar spera si in reluarea cererii interne. Ei se intreaba: "Ce e de facut pentru ca economia Romaniei sa-si revina?"
Economia Romaniei a crescut cu doar 0,2% in trimestrul al doilea din 2011 comparativ cu trimestrul precedent. Chiar si comparativ cu perioada similara din 2010 cresterea a fost una modesta, de 0,3%. Ce semnal indica aceste date? Parerile economistilor sunt impartite. Unii sustin ca avansul economic este unul slab, iar Romania depinde de contextul international, in timp ce altii sunt de parere ca economia isi consolideaza iesirea din recesiune.
Bancherii, insa, spun mult mai clar lucrurilor pe nume. Romania trebuie sa exporte, dar fara o cerere interna sustenabila nu vom ajunge la rate de crestere mai mari sau macar apropiate de potential. Economia romaneasca nu se poate transforma peste noapte dintr-o economie bazata in proportie de 75% pe consum, intr-o economie bazata 75% pe exporturi.
"Cresterea din ultimele trimestre s-a bazat destul de mult pe export, asa ca nu trebuie sa ne surprinda rezultatul trimestrului al doilea, in conditiile in care tarile in care exportam si-au incetinit cresterea economica si sunt marcate de incertitudini. Avem in continuare nevoie de export, dar si de o piata interna cu cerere sustenabila", a declarat, pentru Wall-Street.ro, Steven van Groningen (foto sus), presedintele Raiffeisen Bank Romania.
El este de parere ca intrebarea esentiala in aceasta perioada nu este "Cand o sa isi revina economia?", ci "Ce putem face ca economia Romaniei sa-si revina?".
"Ne trebuie o viziune clara in problemele binecunoscute: predictibilitate pentru inves