Cele două tipuri de turism din titlu, care rimează, sînt destul de greu de găsit la noi. Cel din urmă poate fi, eventual, „întreprins“ ceva mai uşor, pentru că mit poate deveni orice… Cel ecologic însă, de cele mai multe ori, cel puţin în România, e doar o formă fără fond.
Tocmai de aceea, invitaţia la Tăşuleasa Social, cu ocazia celui mai recent proiect al lor, „Pădurea pedagogică“, poate fi considerată un eveniment. Un eveniment ecologic real într-un domeniu plin, altfel, de aparenţe… Tăşuleasa Social este o asociaţie, creată în 2000, după numele muntelui la poalele căruia îşi are sediul, care îşi propune să-i înveţe pe tinerii voluntari, în principiu elevi de liceu, să se implice în problemele ecologice şi sociale ale zonei. Asociaţia a fost înfiinţată în judeţul Bistriţa-Năsăud, de Alin Uhlmann Uşeriu, reîntors pe pămînturile bunicilor după ce emigrase în Germania. Sintetizînd rezultatele multor proiecte desfăşurate la Tăşuleasa, aflăm de pe site-ul lor că: „Am intervenit în cinci dintre inundaţiile mari din România, am vaccinat 650 de copii, împotriva hepatitei, am participat la renovarea a 10 şcoli rurale şi a mai multor grădiniţe. După inundaţii, ne-am concentrat pe comunităţile locale şi le-am ajutat să conştientizeze care sînt cauzele acestei probleme: defrişările abuzive şi necontrolate. Apoi, împreună cu voluntarii noştri, am derulat mai multe proiecte de împăduriri şi de educaţie ecologică în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Suceava. Rezultatele uneia dintre campaniile noastre, Verde 003, au însemnat, măsurate în cifre, 70 de tone de gunoi, 2200 de voluntari, 450 de kilometri de maluri de apă curăţate“.
DE ACELASI AUTOR Listă de cadouri Mica doză de transcendent (Alte) filme de Crăciun Decembrie timpuriu Pe scurt – o altfel de mentalitate: nu doar ecologică, ci una centrată pe voluntariat şi pe implicare. „Îmi pasă“ şi „se poate“ în loc de ob