Financial Times scrie ca Romania este singura surpriza placuta din Europa Centrala si de Est in ce priveste cresterea economica pe trimestrul al doilea al acestui an, raportat la acelasi trimestru al anului trecut. Pe de alta parte, o analiza Reuters apreciaza ca Emil Boc este un "elev model al austeritatii FMI", dar ca, fara o politica prudenta si echilibrata in viitorul an electoral, toate eforturile de pana acum pot fi anulate.
Stim foarte bine ce pericole ne asteapta si nu vom cadea in capcana populismului socialist cu care ne preseaza constant Opozitia iresponsabila a celor din USL. Socialistii nu stiu decat sa ceara marirea salariilor, a pensiilor si a cheltuielilor cu aparatul bugetar, fara a propune calea corecta pentru a le putea obtine. Ori PDL si Guvernul stiu ca toate aceste majorari nu pot fi sustinute decat de o crestere economica solida, de o politica de precautie, moderatie si echilibru in pofida faptului ca vine un an electoral.
Statele membre ale Uniunii Europene stiu si ele ce au de facut, chiar daca nu sunt in acorduri specifice cu FMI si chiar daca o fac cu intarziere. Ele sunt nevoite sa ia masuri de austeritate foarte dure in anul 2011, similare cu cele asumate in Romania in anul 2010, ancorate in problemele specifice ale fiecarei natiuni. Toate cu acelasi scop: pentru a-si reechilibra cheltuielile cu veniturile, pentru a-si diminua datoriile suverane. Cu alte cuvinte, pentru a croi politici economice sustenabile prin care se pot onora obligatiile sociale fara a incarca suplimentar deficitul bugetar si datoria publica.
Despre ce masuri europene de austeritate este vorba?
1. Inghetarea salariilor: Bulgaria, Italia, Polonia, Spania, UK
2. Inghetarea pensiilor: Bulgaria, Italia, Letonia, Portugalia, Spania
3. Reducerea salariilor: Cehia, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia, Slovacia @N_