În timp ce premierul Emil Boc îşi desfăşura vizita în China, autorităţile române îi retrag licenţa celui mai mare investitor chinez din ţară.
"Când Boc mergea în China, firmei China Tobacco International Europe Company i s-a retras licenţa. Astfel de evenimente au loc de fiecare dată când are loc o vizită la nivel înalt. Sunt nişte coincidenţe, dar acestea sunt nepremise dacă cineva doreşte să aibă o relaţie bună cu China", a declarat Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele camerei de comerţ româno-chineze în emisiunea Dezbaterile RL cu Sabina Fati.
În opinia lui Gabriel Ghelmegeanu pentru ca România să aibă o legătură bună cu China trebuie ca tara noastră să aplice o politică de obiectivitate. "Trebuie să încercăm să fim obiectivi suntem totuşi blocuri economice diferite. De multe ori noi, românii sărim calul, de fiecare dată când a avut o întâlnire la nivel înalt, pe plan local au fost semnale care aruncau o lumină proastă asupra semnului pozitiv dat", spune el.
România, preferata chinezilor?
România a fost singura ţară din Europa invitată de chinezi să participe la deschiderea Universiadei din Shenzhen, a declarat Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele camerei de comerţ româno-chineze în emisiunea Dezbaterile RL cu Sabina Fati.
Gabriel Ghelmegeanu a declarat că România şi China au o relaţie politică istorică deoarece ţara noastră este al treilea stat care a recunoscut oficial Republica Populară Chineză. De asemenea, "în anii '65 când România se îndrepta spre un alt gen de orientare socialistă aveam o singură audienţă în partea chineză cu care ne-am sprijinit reciproc", spune el.
Preşedintele camerei de comerţ româno- chineze spune că între România şi China se poate dezvolta o relaţie complementară. "Chinezii sunt buni în domeniul infrastructurii, în sistemul energetic. Noi suntem buni în anumite industrii în care China îşi desfăşoară cu gre