În urma celor mai recente controle realizate de către inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), au fost aplicate 178 de sancţiuni, în valoare totală de 466.700 de lei, comercianţilor de pâine.
Acţiunea reprezentanţilor ANPC a vizat 446 de comercianţi. În 36% dintre cazuri au fost constatate abateri cum ar fi diferenţe de până la 80 de grame pe bucată între cantitatea netă declarată de producători şi cea reală, cantitate netă neuniformă a pâinii şi produse deformate, apliatizate, arse sau necoapte.
Ce recomandă membrii ANPC românilor
1. Refuzaţi produsele care prezintă semne organoleptice de învechire, modificări ale culorii, consistenţei, gustului, mirosului sau care prezintă semne de infestare cu paraziţi;
2. Acordaţi atenţie aspectului - pâinea nu trebuie să fie arsă, insuficient coaptă, deformată sau, şi mai grav, să nu prezinte urme ale contactului cu rozătoare şi urme de mucegai;
3. Nu acceptaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită;
4. După caz, solicitaţi vânzătorului informaţii referitoare la ingredientele componente (gluten, diverse seminţe, alune/nuci, ouă, lapte, etc.) pentru evitarea provocării alergiilor;
5. Cumpărarea produselor de panificaţie trebuie făcută din locuri autorizate, care asigură condiţii corespunzătoare de transport, depozitare şi comercializare.
În urma celor mai recente controle realizate de către inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), au fost aplicate 178 de sancţiuni, în valoare totală de 466.700 de lei, comercianţilor de pâine.
Acţiunea reprezentanţilor ANPC a vizat 446 de comercianţi. În 36% dintre cazuri au fost constatate abateri cum ar fi diferenţe de până la 80 de grame pe bucată între cantitatea netă declarată de producători şi cea reală, cantitate netă neuniformă a pâi