Liderii Germaniei şi Franţei, cele mai mari economii ale zonei euro, au stabilit după o reuniune la Paris planuri care dacă vor fi acceptate de partenerii europeni, vor permite o integrare mai strânsă în cadrul zonei euro. Cei doi nu au cedat presiunilor pieţelor şi au spus clar că nu acceptă majorarea fondului de urgenţă şi nici introducerea obligaţiunilor comune.
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, politicieni cu un "cazier" stufos de soluţii de ultim moment găsite în vremuri de criză, au spus că încredrea investitorilor în zona euro va fi readusă printr-un mix de măsuri care să îmbunătăţească coordonarea economică şi o disciplină bugetară mai strictă, scrie The Wall Street Journal.
"Nu putem rezolva problemele dintr-un singur foc. Ceea ce propunem ne va permite să recâştigăm, pas cu pas, încredrea", a declarat Merkel după întâlnirea cu Sarkozy.
Pentru îmbunătăţirea guvernanţei transfrontaliere şi o integrare mai strânsă în cadrul uniunii monetare, Merkel şi preşedintele francez au stabilit că vor propune crearea unui "veritabil guvern al zonei euro", format din şefii de state şi de guverne din toate ţările zonei euro. Aceştia se vor întâlni de cel puţin două ori pe an, iar guvernul va fi condus, pentru început, de preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy. Şeful guvernului, care va fi ales, va avea un mandat de doi ani şi jumătate. Crearea unei structuri de guvernanţă economică are menirea de a răspunde criticilor care spun că răspunsul Europei la criză a fost încetinit de lipsa de comunicare dintre miniştrii de finanţe şi Consiliul European, potrivit The Telegraph. Merkel şi Sarkozy nu au dat însă detalii despre puterile pe care le va avea noua structură europeană.
Cei doi lideri au declarat, de asemenea, că vor propune ca statele din zona euro să includă în constituţii prevederi